Titanfall

CDH.cz - hry na PC, PS, XBOX - Česká databáze her


Vampyr

Vývojáři DONTNOD Entertainment
VydavatelFocus Home Interactive
Distributor v ČRNEUVEDEN
Typ hrySamostatná hra
LicencePlacená hra - porovnat ceny eshopů
OdkazyOficiální stránky
ŽánrRPG
MultiplayerNe
ČeštinaNe
EngineUnreal Engine 4
Datum vydání5. 6. 2018
Prodaných kusůpřes 5 093 na Steam
Hodnocení hry (5):
78%

HvězdičkaHvězdičkaHvězdičkaHvězdičkaHvězdička




PEGI 18 PEGI 18 rating



Xzone

Popis PC hry Vampyr
Originálně vyhlížející RPG z prostředí Londýna na počátku minulého století, který je sužován epidemií španělské chřipky. Hlavní postavou je doktor Jonathan Reid, který ovšem mimo zachraňování nemocných a hledání léku, má i temnější stránku a to, že je ve skutečnosti upír. Hra tedy klade důraz na morální dilema, kterému je doktor vystaven. Buďto se bude řídit svou lidskou stránkou, nebo svou touhou po krvi. V případě morálnější možnosti docílíte zdravějšího města, v druhém případě bude postava rychleji levelovat a získávat různé upíři schopnosti. Hráč by také měl být postaven před morální otázku, koho ze svých spoluobčanů pošlete do záhrobí (agresivního alkoholika nebo starého knihovníka starajícího se o sirotka). Veškeré info o svých teoretických obětech získáte díky pozorování těchto nebožáků nebo konverzací s nimi. Vaše rozhodnutí by mělo mít i následky, co se týče herního světa. (Přidal: jin.jim)

Přidat komentář - ohodnoťte tuto hru

jin.jim - 10.6.2018  (Hodnocení: 50 %)
Vampyr sliboval nevšední zážitek, kde se stanete upírem proti své vůli. Aby to bylo zdůrazněno, mělo dojít k morálním rozhodnutím, které by Vás přibližíili buď člověku-doktoru, nebo nemilosrdně kolemjdoucí vysávajícímu upírovi. Jak se to povedlo? - Nepovedlo!
Když začnete, zaujme Vás Vampyr svým způsobem vyprávění, a bodejť by ne, když za ním stojí tvůrci výtečné epizodické hry Life is Strange. Ve zkratce jde o nalezení toho, kdo Vás přeměnil a tím pádem může svým způsobem za smrt někoho z Vašich blízkých.
Vydáváte se tedy na cestu, na níž potkáváte jiného doktora, ten je z Vás nadšený a přibere Vás do svých řad. Zde se právě otevírá možnost "morálních dilemat". Proč v uvozovkách? To se hned dozvíte.
Jak pokračujete příběhem, hra Vás nutí procházet lokacemi, rychlé cestování zde neexistuje a něco jako teleport je extrémně omezené, takže jediná cesta je jít buď uličkou vlevo, vpravo, nebo tou rovně. Někdy je na výběr i méně. Problém však nastává tehdy, když se na scéně objeví nepřátelé. Kdepak jeden nepřítel, nebo dva, tři, čtyři, ti jsou ještě docela v pohodě, pokud nejsou silnější, ale pokud je zde nějaký silnější, nebo snad boss, buď Vám dá šíleně zabrat (o to radostnější pocit z vítězství), nebo Vás bude nevýslovně frustrovat a i kdyby jste se na hlavu stavěli, prostě ho neporazíte.
Na soubojích chce Vampyr stavět, ale to, co je zde hráči předhozeno, je směšné. Za každého zlikvidovaného protivníka totiž dostanete tak málo XP bodů (za slabého 5XP), že se raději rozhodnete vysávat nemocniční personál, nebo náhodné kolemjdoucí. Vždyť jen ta nejzákladnější vlastnost stojí 300XP, to znamená 60 poražených slabých bojovníků. U silnějších to není o moc lepší, třeba 15XP za "velikána". Jen za bosse získáte už o něco slušnější zkušenosti. Ale k tomu, abyste je porazili, potřebujete nabrat zkušenosti ještě před souboji s nimi. A upřímně - proč radši nevysát někoho, kdo Vám nabídne od 600 do třeba 5 000 XP bodů než neustále dokola bojovat s protivníky, kterých byste museli porazit několik tisíc, abyste získali ta nejvyšší vylepšení. A morální dilema je rázem v čudu!
Stejně tak je nelogické propagování "já zabíjet nebudu", když pak odkráglujete třeba 6 protivníků v jedné uličce. K tomu ještě nutno dodat, že se protivníci respawnují s každou nocí, takže spoléhat na to, že místo, které jste už vyčistili, bude čisté, se nevyplácí. A se zhoršujícím stavem dané čtvrti (ta se zhoršuje spolu s přibývajícími nemocnými - ty můžete léčit a čtvrť tak držet ve stabilitě, a spolu s vysátými) se zvyšuje i množství nepřátel v lokacích.
Lokace mě nijak osobně neoslnily, ale pro hru docela dostačovaly, mapa by mohla být větší, více interiérů, schopnost rychlého cestování, nebo rozšíření teleportu by se hodilo.
Grafické zpracování je na dnešní dobu dost průměrné, ale to se dá vzhledem k menšímu rozpočtu odpustit. Zato ozvučení je zdařilé.
K UI není moc co říct, vzhledem k tomu, že je to jen rubačka, kde chodíte a na každým rohu se mydlíte hlava nehlava s nabíhajícími a útočícími protivníky, ale asi by se dala také vylepšit.
Dialogy jsou po čase už otravné, ale na druhou stranu poslouží pro doplnění pozadí příběhu. Výhodou je jejich přeskočitelnost a v rámci možností i rozmanitost. A někteří nadávají i na propady FPS, ale ty jsem nezaznamenal a hra běžela po celou dobu plynule.

SHRNUTÍ: Shrnuto podtrženo, Vampyr se nepovedl, a to hlavně kvůli přerozdělování XP bodů (to by ale mohl napravit nějaký budoucí patch), na kterém stojí, a zároveň padá několik dalších aspektů hry. Morální dilemata jsou ty tam, obyčejné souboje Vás začnou nudit, souboje s bossy se stanou frustrující a Vy tak ztratíte jedinou motivaci, proč nevysát všechny okolo.
Grafické zpracování je průměrné, ozvučení naopak pěkné, UI by ještě potřebovala vylepšit a příběh je docela zajímavý. Hra si podkopává také nohy neustále se respawnujícími nepřáteli každou noc, protiřečí si (nezabíjej X ale pak zabijete třeba skupinku 6 lovců bez mrknutí oka) a ani rozloha není kdovíjak velká. Stejně tak by se hodilo nějaké rychlé cestování, nebo alespoň jakási forma teleportu. To celé nezachrání ani povedený strom dovedností (opět to padá na přerozdělování XP), možnost ovlivňovat průběh dialogů a s tím související odkrývání pozadí, a ani zajímavá tematika.





Screen ze hry Vampyr

Screen ze hry Vampyr

Screen ze hry Vampyr

Další obrázky hry Vampyr





Video z hraní

Další videa hry Vampyr



HODNOCENÍ HRY Vampyr PRO VÁŠ WEB


CDH.cz




<a href="https://www.cdh.cz/pc/Vampyr-44137/" title="Hodnocení hry Vampyr"><img src="https://www.cdh.cz/api.php?hra=Vampyr&amp;platforma=pc" alt="Vampyr" width="160" height="31"></a>


Přihlaste se

Jméno:
Heslo:
Pamatovat

Nejnovější obrázky

Stormshot
Stormshot
Stormshot
Hawked
Hawked

Anketa

Plánujete pořízení nové konzole?

Ano, PlayStation 5

19 %

Ano, Xbox Series X

15 %

Ano, Nintendo Switch

8 %

Ne, vystačím si s PC

31 %

Ne, hraji na mobilu

28 %

Celkem hlasů: 2328


Hra Warthunder zdarma