Titanfall

CDH.cz - hry na PC, PS, XBOX - Česká databáze her


Grand Theft Auto IV

Grand Theft Auto IV

GTA 4
Vývojáři Rockstar North
VydavatelTake Two
Distributor v ČRROCKSTAR GAMES
Typ hrySamostatná hra
LicencePlacená hra - porovnat ceny eshopů
Herní sérieGrand Theft Auto
OdkazyOficiální stránky
ŽánrAkční
MultiplayerSíť
ČeštinaCZ Neoficiální překlad do češtiny
EngineRAGE
Datum vydání3. 12. 2008
Prodaných kusůpřes 4 459 370 na Steam
Doba hraníprůměrně 24h (nejčastěji 7,5h)
Hodnocení hry (98):
74%

HvězdičkaHvězdičkaHvězdičkaHvězdičkaHvězdička




PEGI 18 PEGI 18 rating



Xzone

Popis PC hry Grand Theft Auto IV
V novém díle GTA se vžijete do role Niko Belice původem z Ruska a hru strávíte ve fiktivním Liberty City, kterému jako předloha posloužil New York. A tak se můžete těšit na Sochu Svobody, Times Square, Empire State Building a jiné pamětihodnosti. Nový díl má přinést novou a lepší úroveň hratelnosti a spoutu nových možností, chybět nebude ani přijímání úkolů mobilním telefonem. Tentokrát nebudete něčím poskokem, ale sami si zvolíte, který úkol chcete splnit a jakým způsobem ho realizujete. (Přidal: Emzák)

Pridat.eu Sdílet
Fanstránka série her Grand Theft Auto

Přidat komentář - ohodnoťte tuto hru

Emzák - 22.1.2009  (Hodnocení: 85 %)
Po aplikování všech zatím dostupných patchů (1.3) aktualizuji svůj komentář, protože došlo k výraznému zlepšení. Ted už nejsou tak značné problémy s texturami a optimalizace se také zlepšila.

Bartyx - 26.2.2009  (Hodnocení: 60 %)
Sice zachovává skvělou GTA atmosféru, ale tak šílenou konverzi z konzolí jsem dlouho nezažil. Hodnocení z hlediska příběhu, dialogů, rozmanitosti misí, a tak dále by bylo 85% minimálně. Krkolomné ovládání a celkově odfláknutá konverze ho pohřbila na 60% a to je ještě možná moc.

gagin - 25.9.2009  (Hodnocení: 90 %)
Nevim jak vam ale mě se tato hra líbila má dobrý příběh a dobrou hratelnost mě jela na střední detaily bez jediného seku a to mám notebook za 13000kč

Mbeast - 6.12.2009  (Hodnocení: 90 %)
Niko Belic je sympaťák. Navíc je ta hra tak nějak dobrá, propracovaná a vůbec.

ActiveWind - 22.5.2009  (Hodnocení: 85 %)
GTA IV i na hodně chyb a bugů určitě nezkalamala

DoNNoR - 21.12.2009  (Hodnocení: 90 %)
no prostě pokračování GTA tak jak to má vypadat..........:D naplnilo to mé očekávání...

Bobestom - 20.4.2009  (Hodnocení: 75 %)
Krádeže aut a celkové možnosti jsou moc pěkné, především celkové zpracování hráče vtáhne do děje. Bohužel špatné ovládání a optimalizace (hru si pořádně nezahrajete ani na novém PC) totálně pohřbila.

barydave - 9.5.2009  (Hodnocení: 90 %)
Naprosto úžasná volnost po světě se skvělou grafikou a promakaností. Ale opět i spoustu GTA chyb.

In-počasí - 29.12.2008  (Hodnocení: 90 %)
Skvělá hra, textury mi neblbnou, takže spokojenost. Umělá inteligence a různé detaily (rozbití světla nebo okénka u auta) jsou perfektní. Mise jsou trochu na jedno brdo, ale kde ne.

Guirnab - 23.12.2008  (Hodnocení: 80 %)
Hratelnost by byla dokonalá, grafika by byla dokonalá, kdyby nebylo dementní optimalizace a zpracování instalace a spouštění. Proč si všichni stěžují, že jim blbnou textury, že se to seká i na výkonných strojích, proč musím mít účet u Microsoftu, proč musím před hraním sspustit Rockstar social club?..to mě zklamalo, ale i když se to seká a blikají mi textury, pořád se to hraje dobře.

radar - 28.9.2009  (Hodnocení: 90 %)
docela good hra

Fandar - 2.7.2010  (Hodnocení: 20 %)
Grafika hezká,ale hapruje, jak a kdy se jí zachce a příběh mě nechytil. San Andreas mi seděl mnohem lépe a pařim ho dodnes!

Next - 23.8.2009  (Hodnocení: 90 %)
Příběh se mi líbí, naštvalo mě, že se mi hra seká každé 2sec a detaily můžu jenom low. Těším se na další patche, snad hru zase více zoptimalizují. Doufám, že se RG poučí a GTA V bude optimalizovanější.

maxinik - 24.12.2009  (Hodnocení: 85 %)
GTA IV je hra která je dobrá po grafické stránce a docela i příběhové. když jsem tu hru pustil tak jsem myslel že mě to bude furt bavit ale za pár týdnů to přešlo. hra časem omrzí ale má dobrou hratelnost, příběh, grafiku. 85%

baca12 - 10.5.2010  (Hodnocení: 65 %)
Grafika výborná a určitě i skvělá hratelnost. Ale jak už tu zaznělo nepovedené ovládání dokáže hru pěkně znepříjemnit.

kopiha - 24.7.2010  (Hodnocení: 85 %)
no me nejvic potěšila volnost můžu si dekat ůplně co chci je to naprosto volná hra!!!

Hide_cz1 - 2.10.2011  (Hodnocení: 80 %)
Celkem velké nároky na hru, které stěžují hratelnost, je potřeba novější PC. Ale hra není špatná, akorát mapa mohla být větší a delší kampaň také.

DragonFly - 15.10.2011  (Hodnocení: 5 %)
Hrůza všech hrůz, prostě nejhorší GTA, co jsem kdy zažil. Příšerná hratelnost, nereálná fyzika, i grafika není kdo ví jak hezká, snad jen to, že není nějak moc náročná.

Ranger - 19.1.2012  (Hodnocení: 50 %)
Průměrná hra... Není k tomu co dodat...

Flack007 - 2.1.2014  (Hodnocení: 90 %)
Několik hodin skvělé pařby, ať už plněním úkolů, hraním multiplayeru a nebo jenom se vandrování po tak velkém městě. Narozdíl od San Andreas se mi příběh Rusáka v GTA:IV moc nelíbí. Příběh zajímavý, ale postavy mi jsou nesympatické. Narozdíl od Nika a jeho bratrance mi více přirostly k srdci vedlejší postavy, které se pak objevily v Episodes from Liberty City. Hratelnost je stejná, graficky úplně jinde (přeci jen pořád hráč musí mít trochu lepší bendu, aby vše rozjel). Sice mě tato hra nepřirostla k srdci jako díly předchozí, nic to nemění že tato pařba je kvalitní.

Zewotanus - 30.1.2014  (Hodnocení: 75 %)
Bohužel na úpravách postavy se trochu šetřilo. Nevkusné oblečení mezi kterým se prakticky nedá vybrat. Jen pár obchůdků. Ale oproti tomu super ovládání vozů a lepší fyzika oproti předchozím dílům. Náročnost na PC je však obrovská a tak si podle mě tento díl oproti GTA SA trochu pohoršil.

Rambow - 7.3.2014  (Hodnocení: 90 %)
do hry jdou cz titulky, auta se pokažde roztřiskaji jinak, pekna grafika... davam 90%

Hanyse.k - 15.6.2014  (Hodnocení: 70 %)
U hry GTA IV nemůžu soudit grafiku, hra vyšla v roce 2008 a já ji hrál až teď (2014). Co se týče zábavnosti a příběhu, tak v tomto byla hra dobrá, příběh se mi líbil, tak i různorodost misí. Bohužel našlo se i dost bugů, ale co mi nejvíc vadilo byla kamera za autem, za celou doby hry jsem si na ní nemohl zvyknout. 70%

mafiozo123 - 23.7.2014  (Hodnocení: 75 %)
Velmi přelomový díl jak grafikou tak hratelností,přibylo mnoho nových možností,ovšem ten port z konzolí je naprosto děsnej,musíte v tom mít desítky patchů a pořád to neni ještě ono ale i tak je to důstojný nástupce GTA:SA

UnCool - 26.9.2014  (Hodnocení: 60 %)
pěkná grafika a NPC nosí s sebou skutečné předměty, ale GTA SA bylo mnohem zábavnější...

proxyserver1911 - 27.9.2014  (Hodnocení: 5 %)
Všechny GTA jsou strašná píčovina, jedine snad San Andreas by mělo trochu šanci na dobrou hru.

mattesak - 1.10.2014  (Hodnocení: 85 %)
Když pominu příšernou optimalizaci, tak z toho, co jsem hrál mám spíše dobré pocity :)

ACDC - 25.8.2015  (Hodnocení: 80 %)
Oproti GTA SA slabší příběhově, ale jinak je to docela dobré, možnost si vybrat ze dvou možných konců, to se mi líbí.

mettax - 19.9.2015  (Hodnocení: 75 %)
-Narozdíl od San Andreas se nedá říct, že by mě příběh nějak vyloženě bral, až na pár výjimek postavy nudné. Katastrofální optimalizace na PC -5%

nikar - 8.4.2016  (Hodnocení: 10 %)
Tuhle hru Saints Row The Third zadupává hluboko do země.

Savel - 7.8.2010  (Hodnocení: 80 %)
Grafika a fyzika je bez diskuze nesrovnatelně lepší, přesto mohla být ještě lepší. Grafika je mezi soucasnymi henimi peckami pri nejlepsim lehky nadprumer. Už sem se smířil s tím, že interiér aut nikdy neuvidím, protože by se grafici zbláznili, ale proč teda nevymakali alespon ten taxik. Kdyz se s nim chci svezt, tak si pripadam jak v GTA3...mohly byt videt nohy apod. Kolize aut jsou stále naivní. Pokud větší faktor zranění znamená méně zábavná hratelnost, mohli se zlepšit nehledě na to alespoň efektivita srážky dvou aut, které to do sebe napálí v plné rychlosti, nehledě na to, že by auto rovnou explodovalo. Nicméně oceňuju průlety předním sklem a větší morál z jízdy na motorce, kdy jedna havárka bez helmy se zastavením hlavou o dodávku mě stála plny život. Také je tu možnost zabít řidiče vozidla při prudkém nárazu (zůstane ležet na volantu), ale vylétnout z okna jsem je ještě nezažil. Inteligence i pestrost civilistů je príma (objevil jsem pár fakt divnejch týpků...ale scházejí mi bruslející kočky u pláže...a mimochodem, to ze tu nejsou deti chapu, ale proc tu nejsou zvirata, krome statickyvh krys a holubu?), zlepšili se reakce na náraz jak kontaktní (strkání, rozdíl mezi zmlácením nebo omráčením a zabitím), tak automobilový (lidé vystupují z auta apod.), přesto je většina města plná poserů, která se nechtějí prát a vlastnitví zbraní tady platí z 90ti procent jen u záporáků...oo jak mi chybí gangy a jejich škadlení během přejezdů z A do B.....A město je prostě nudné a šedé. Mise vás nutí neustále přejíždět z jednoho konce na druhý, což byl vopruz uz u San Andreas, ale díky tomu, že je tu absolutní absence viditelných skokánků (nemluvě o hodnocení), stejně jako naprostá absence kaskadérských kousků (neumí ani naskočit na motorku za jízdy), tak přejezdy nespestřuje vůbec nic. Děj mě prostě nepřijde originální a na filmy mě nebavilo koukat...za další zmizelo vylepšování postavy, padák a seskoky z mrakodrapů, golfové hřiště, taxi, policejni apod mise, důvod převlékání (až na asi 2 mise), sbírání předmětů zastoupili neviditelní holubové a krysy v oranžové auře (našel jsem asi jen 2) atd atd....jediné co zůstalo stále při starym je AI policie...bohužel...a ta je tu navíc na každém kroku...systém hledanosti se sice prehlednejsi, ale i tak jsem většinou cheatoval...no a na závěr ať už je příběh sebelepší, mise jsou nudně se opakující (pro ty, co hrali predchozi GTA)...pokud zrovna nepřejíždíte, tak musíte jet někoho zabít, dohonit a zabít, nebo sledovat a zabít..případně někde uložit nálož, nebo zničit náklaďák...jen málo misí je zábava, napriklad drzeni se zuby nehty na nakladaku, ktery s vami smyka mestem.... k plusům ještě připojím novátorský mobil, uspokojivé ničení okolí a předmětů a opravdu brutální nárazy do lidí a par dalsich detailu.
No...kdyby kvůli děsné grafice nebyly přechozí tituly nehratelné, hodnocení by bylo ještě horší.
Památný moment:
Pokud uvidíte jak policista někoho zatýká nebo sanitka přijede někoho oživovat (sanitka skoro nejezdí a hasiče sem nezažil ještě nikdy) tak objevíte ještě velké rezervy pro další díl...sanitáři se pokoušeli mrtvého oživovat a vykřikovaali hlášky jako "Tohle mi nedělej" apod, čímž mimochodem způsobili velkou zácpu, až to nejbližší vozidlo-policajti neevydrželo a rozjelo se, přes mrtvého přejeli a jeli dál..to už saniták nevěděl, protože se vracel už dávno k autu...policajt zase na zlocince míří tak dlouho, dokud se zločinec nedá zase na útěk, on ho dožene a pořád dokola
Alternativa: Just Cause 2

jin.jim - 30.8.2018  (Hodnocení: 80 %)
Čtvrté GTA je mnohými odsuzováno, protože přišlo až po jednom z nejpropracovanějších dílů série - San Andreas - a narozdíl od něj se dočkalo mnoho "osekání" jak v rámci úpravy postav, tak např. možnosti získávání území, kupování nemovitostí nebo řízení letadel atd. Na druhé straně musím říct, že po chvilce hraní mi tohle vůbec nevadilo. GTA IV mě strhlo svým příběhem hned od počátku, postava Nika se mi docela zalíbila a jeho motiv dokázal pohánět hru až do konce. Stejně tak propracování všech ostatních postav, které jsou o dost uvěřitelnější než v předchozích dílech.
Hra celkově vsadila více na realistické zpracování a sluší jí to. Šedé, nelítostné Liberty City přímo vybízí k tomu, aby si s hráčem "nelítostně" pohrálo a předvedlo mu svou temnou tvář v plné parádě. A to se vývojářům daří perfektně, protože neustálý řetězec sundávání jeden druhého, nekončící paranoi a prokousávání se stále výše, abyste konečně našli toho, koho hledáte, a abyste se alespoň trochu mohli přiblížit k onomu americkému snu, jen tak neomrzí.
Vedle realističtěji podaného příběhu a postav se mi taky líbilo, že vraždění se "zmírnilo". A to i díky možnosti postavy pouze postřelit a ne přímo zabít. Přesto Niko zůstává vraždícím strojem, ale to už k sérii neodmyslitelně patří.
Grafické zpracování je na svou dobu poměrně obstojné, pamatuji, když jsem v dešti zastavil a sledoval, jak bubnuje do aut a silnic, jak je doprovázen větrem a šedé pozadí LC tomu dodávalo naprosto dechberoucí atmosféru. Avšak ještě víc mě nadchnula práce světla a stínu, která se povedla perfektně (když nedojde ke glitchům, k tomu níže).
A co mě ještě uchvátilo kromě všeho výše zmíněného, je fyzika aut, postav a vlastně tak nějak všeho, zvláště těch aut, kdy je (ač to zní podivně) jedna radost bourat do ostatních aut a zkoumat způsoby, jakými lze ještě více auta demolovat. Díky tomu přepracované honičky s policií nabírají na ještě větší zábavnosti.
Stejně tak přestřelky, které jsou snad jedny z nejlepších ve hrách, a bitky, které jsou zpracovány hodně jednoduše, ale taky se na nich máklo.
Jediné, co hru kazí, je množství bugů, glitchů atp., Rockstar se jaksi vyprdl na jejich plnou nápravu. A Games for Windows bok po boku se Social Clubem, který mnoho hráčů od hry odradí a mnoha z nich vlastně i znemožní hru hrát.
Snad nejhorší bug, na který jsem narazil, byl v poslední misi při skoku na helikoptéru, kde se prostě nešlo přitáhnout. Vyřešil to až program FRAPS a jeho zapnutí během hry.

SHRNUTÍ:
Shrnuto podtrženo, GTA IV je výborná hra po všech stránkách. Nevadí, že zde toho není tolik jako v San Andreas, že tu nejsou tak nádherné scenérie jako ve Vice City, Liberty City je město, které má působit šedě a ošklivě a to se vývojářům povedlo perfektně, a byť to může znít paradoxně, hře to pomáhá. Příběh je perfektní, dlouhý a strhující, mise vydařené, několikrát s možnostmi rozhodnutí nad dalším osudem postav, postavy uvěřitelné, grafika docela dobrá, ozvučení skvělé, fyzika mnohdy až neuvěřitelně detailní (i když má samozřejmě k realitě ještě pořád daleko), přestřelky jedny z nejzábavnějších ve hrách a celkově je to další výborný díl dokazující, že Rockstar své hry umí.
Jedinou výraznou vadou na kráse je tolik kritizovaný Games for Windows a Social Club, které někoho odradily, někomu hru znemožnily hrát a někomu působily i jiné trable. A konverze na PC si bohužel přinesla několik bugů (obzvláště výborný je ten v poslední misi) a glitchů (hlavně se světlem, občas textury, ale nic hrozného), na jejichž úplné vyřešení se Rockstar vykašlal.

H34D - 2.6.2022  (Hodnocení: 90 %)
"Help, they're trying to get my sperm" křičí vystrašený chodec na ulici a utíká před skupinkou neznámých výtržníků. Scénka ze skutečného života, nebo výmysl počítačové hry? Těžko říct, může se jednat o obojí… GTA IV je totiž o poznání realističtější hra, než byli všichni její předchůdci a myslím, že i to ve výsledku přispělo k její menší oblíbenosti. Lidé i hráči (až na pár výjimek se tyto dvě množiny plně překrývají) mají rádi své stereotypy – všichni jsme byli zhýčkaní nepřebernými možnostmi a obrovským městem GTA: San Andreas, avšak nyní se budeme muset v lecčems uskromnit. Liberty City je nejen menší, ale na první pohled i fádnější. Už žádné výlety do přírody, nepočítáme-li středový Central park, tohle je betonová džungle, v níž vládnou odstíny šedé. Důvod, proč jsem si i přesto město z GTA IV zamiloval je jeho přirozenost. Vím, že to nebude populární názor a jen málo hráčů bude na sérii GTA obdivovat realističnost, ale GTA IV disponuje neuvěřitelně propracovanými detaily a úžasně věrohodným městem, které dotváří unikátní imerzivní zážitek.

Liberty City je, jaké je, protože takhle města vypadají, běžte se podívat sami. Nekonečné mrakodrapy i příměstské bohatší domky. Kolem frekventované ulice, v nichž probíhá život. Tuhle někdo telefonuje, tamhle se někdo cpe párkem v rohlíku, tady přepadli babičku s důchodem, jinde policajt zastřelil příslušníka etnické menšiny... Možná si jen nechceme připustit, že svět tak, jak ho vykresluje GTA IV, je skutečný, a proto hru považujeme za slabší v sérii, hm? Baví mě vychytávky typu průlet čelním sklem při nárazu vozidla, užívám si nový jízdní model (však si zkuste jet kilem ve městě a zabrzdit včas před přechodem a uvidíte, co to udělá) a zbožňuju, když lidé reagují na vaše jednání různými způsoby. V GTA IV stačí na řidiče namířit zbraní a ten vám buď auto přenechá, nebo vás klidně porazí a ujede. Jindy se nebožák drží kliky a vy ho vláčíte ve větru ulicí, dokud neopadne jako podzimní listí. Můžete dokonce i utéct cajtovi v průběhu zatýkání. Věděli jste, že vodní a kouřové efekty, destrukční model vozidel i fyzika v některých aspektech překonávají i GTA V? Chápu, že někomu to na pocitu zábavné hratelnosti nepřidá, ale je to úžasné a dodnes řadu vychytávek některé áčkové hry nepřekonaly…

Scénář GTA IV se bez nadsázky dá nazvat scénářem. Niko a Roman jsou dva nejuvěřitelnější charaktery celé série a zapadly by i do nějakého moderního pokračování Mafie. Bohužel ani jeden z nich není pomilováníhodný charakter, a proto opět platí, že málokdo bude v příběhu hry spatřovat blyštivou perlu. Nicméně to není chyba hry, naopak když si odmyslíte tu tunu masových vražd, je Niko běžný ruský imigrant usilující o kousek svého „amerického snu“. Vůbec poprvé v sérii velký počet zabitých hře spíše ubližuje, protože hráče vytrhává právě z onoho pocitu realističnosti. Jenže zkuste zkrátit legendární bankovní loupež, zjevně inspirovanou mistrovským filmem Heat? Ani za nic, ta mise je masterpiece. Rád bych GTA IV obhájil před neoprávněnou kritikou, není to totiž ten typ sandboxu, ke kterému se budete neustále vracet a s chutí ho plnit na 100%, není to hra, v níž budete řádit s plamenometem a bazukou, je to pečlivě vystavěná, velkolepá sonda do amerického podsvětí. S patřičnou nadsázkou a humorem samozřejmě! GTA IV si neklade za cíl být jen přímočarým následovníkem San Andreas, ono představuje jakýsi úkrok stranou a já si jej užíval plnými doušky…





Screen ze hry Grand Theft Auto IV

Screen ze hry Grand Theft Auto IV

Screen ze hry Grand Theft Auto IV

Další obrázky hry Grand Theft Auto IV





Grand Theft Auto IV Trailer

Další videa hry Grand Theft Auto IV



HODNOCENÍ HRY Grand Theft Auto IV PRO VÁŠ WEB


CDH.cz




<a href="https://www.cdh.cz/pc/Grand-Theft-Auto-IV-14393/" title="Hodnocení hry Grand Theft Auto IV"><img src="https://www.cdh.cz/api.php?hra=Grand+Theft+Auto+IV&amp;platforma=pc" alt="Grand Theft Auto IV" width="160" height="31"></a>


Přihlaste se

Jméno:
Heslo:
Pamatovat

Nejnovější obrázky

Stormshot
Stormshot
Stormshot
Hawked
Hawked

Anketa

Plánujete pořízení nové konzole?

Ano, PlayStation 5

19 %

Ano, Xbox Series X

15 %

Ano, Nintendo Switch

8 %

Ne, vystačím si s PC

31 %

Ne, hraji na mobilu

28 %

Celkem hlasů: 2267


Hra Warthunder zdarma